Kuka?

| helmi 11, 2019

Tuomo Liljenbäck

Tuomo Liljenbäck

Kaakkois-Suomen vihreät ry:n ja Viite - Tieteen ja teknologian vihreät ry:n toiminnanjohtaja

MINUSTA

Maailmankuvani on tieteellinen ja elän vihreiden ja liberaalien arvojen mukaan. Poliitikkona haluan varmistaa, että ilmastonmuutokseen tartutaan todellisena uhkana ja että ihmiskunta ottaa konkreettisia askelia vähentääkseen hiiltä ilmakehästä. Ilmastonmuutos on aikamme suurin uhka ja se on torjuttava niin tieteellisin kuin poliittisin työkaluin. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitsemme tutkittua tietoa ja modernia teknologiaa korvaamaan vanhoja energiantuotantotapoja. Samalla meidän tulee pitää huoli, että kaikilla on henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja varallisuuteen katsomatta mahdollista toteuttaa itseään ja elää hyvä elämä. Suhtaudun ennakkoluulottomasti niin ihmisiin kuin teknologiaankin. En pidä kinkyjä tai geenimuuntelua mörköinä. Pyrin nyt kolmatta kertaa valtuustoon.

Synnyin 12.5.1981 Lappeenrannassa, jossa olen asunut 20 ensimmäistä elinvuottani. Sen jälkeen muutin Turkuun opiskelemaan biokemiaa. Muutin takaisin Lappeenrantaan alkusyksystä 2019 töiden perässä. Olen ollut pienestä pitäen hyvin kiinnostunut siitä, miten maailma toimii. Kiinnostukseni oli ensin erityisesti tieteessä ja teknologiassa, mutta nyttemmin olen oppinut ymmärtämään, että ihmisten ja yhteiskunnan toiminnan ymmärtäminen myös äärimmäisen tärkeää. Tiede ja teknologia mahdollistavat kehityksen, ja mieltäni kutkuttaa, mitä huominen voi tuoda tullessaan. Mutta maailma ei kehity, elleivät ihmiset hyväksy kehitystä ja ohjaa sitä oikeaan suuntaan.

Sosiaaliset taitoni eivät olleet kouluikäisenä vielä erityisen hyvät, ja yhdistettynä kohtuu hyvään koulumenestykseen tämä johti siihen, että olin koulukiusattu. En ehkä erityisen pahasti, mutta sen verran, että se on jättänyt jälkensä. Vasta muutettuani Turkuun ja yliopisto-opintojen myötä olen muuttunut sosiaalisemmaksi ja alkanut olemaan enemmän tekemisissä ihmisten kanssa, pientä kaveriporukkaa laajemmin. Ainejärjestö oli tässä suhteessa hyvin tärkeä, ja sieltä kumpuaa myös innostukseni vaikuttaa yhteisiin asioihin. Toimin ensin ainejärjestölehden päätoimittajana ja päädyin sitä kautta tekemään paljon opiskelijoiden edunvalvontaa.

Iloa elämääni tuovat mm. raskas musiikki, scifi, pelaaminen, kissat ja mökkeily. Kissoja olen rakastanut lähes koko ikäni. Ensimmäinen lemmikkini oli 7-vuotiaana Hemu-kissa. Muutettuani Turkuun olin pitkän aikaa ilman kissaa, kunnes muutin yhteen silloisen seurustelukumppanini kanssa, jolloin otimme kaksi kissaa, Gamman ja Säteen. Sittemmin GammaSäde jäi minun luokse asumaan. Gamman elämä päättyi eutanasiaan tammikuussa 2019 hänen sairastuttua vakavasti, mutta onneksi Säde jäi vielä kerjäämään rapsutuksia.

Sain ensimmäisen tietokoneeni 6-vuotiaana, MSX:n, ja siitä lähtien olen pelannut erilaisia tietokonepelejä, ja kaveriporukassa myös lautapelejä. Scifi on kiinnostanut minua myös pienestä pitäen yhdessä tieteen ja teknologian kanssa. Metallia aloin kuuntelemaan yläasteella, mutta omat musisoinnit ovat jääneet erittäin vähäisiksi. Sen sijaan raskaan musiikin asemaa olen edistänyt yhdistystoiminnassa. Tykkään asua keskustassa, mutta luontoon on ihana päästä käymään. Ja varsinkin kesällä mökkeilen mielelläni vanhempieni mökillä Ruokolahdella. 

Työkokemuksestani

Työkokemukseni on hyvin monipuolinen. Lappeenrannassa asuessani aloitin työurani liikuntatoimen harjoittelijana. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen suoritin varusmiespalveluksen, jonka jälkeen toimin hetken aikaa myyjäharjoittelijana kodinkoneliikkeessä, ennen kuin muutin Turkuun opiskelemaan. Turussa työskentelin opintojeni aikana hetken tutkimusharjoittelijana, mutta pääsin pian sen jälkeen opinto-ohjaajaksi Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan.

Niissä tehtävissä pääsin tutustumaan hyvin tarkkaan opiskelijoiden kohtaamiin haasteisiin opinnoissa ja yliopiston hallintoon. Yliopiston lisäksi myös Turun yliopiston ylioppilaskunta on tullut tutuksi, yhteisenä nimittäjänä on edelleen toiminut opiskelijoiden auttaminen. Siellä olen sijaistanut koulutuspoliittista sihteeriä ja järjestö- ja tiedotussihteeriä. Kun yliopistojen yhdistymisen myötä Turun yliopiston ylioppilaskunta ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta yhdistyivät, toimin tämän yhdistymishankkeen projektisihteerinä. Yhdistyminen onnistui varsin kivuttomasti, ja toi minulle paljon projektihallintaosaamista. Tätä osaamista pääsin hyödyntämään myös vihreän politiikan edistämisessä, kun toimin vuoden 2017 kuntavaaleissa Varsinais-Suomen vihreiden kampanjatyöntekijänä.

Nykyään työskentelen Kaakkois-Suomen vihreät ry:n sekä Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n toiminnanjohtajana.

Luottamustoimistani

Aloitin oman vaikuttamistyöni aikoinaan ainejärjestössäni Turun Yliopiston Kemistit TYK ry:ssä, jossa olen päätoimittanut ja taittanut ainejärjestön Tykki-lehteä, toiminut koulutuspoliittisena vastaavana biokemian ja kemian opiskelijoiden edunvalvonnan parissa, järjestänyt ekskursioita ja toiminut puheenjohtajana. Ainejärjestöstä päädyin mukaan perustamaan ja käynnistämään tiedekuntajärjestö Hybridi ry:n toimintaa. Siellä toimin koulutuspoliittisena vastaavana ja puheenjohtajana. Olin myös tekemässä matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekunnan Vaihtoehtoista opinto-opasta. Ainejärjestössä innostuin myös uusien opiskelijoiden tuutoroinnista.

Looginen jatkumo ainejärjestöstä tiedekuntajärjestöön johti tietysti myös ylioppilaskuntaan. Turun yliopiston ylioppilaskunnassa olen toiminut kaksi kautta edustajistossa ja taloustoimikunnan puheenjohtajana. Kiinnostus edunvalvontaan johti minut tietysti mukaan yliopiston hallintoon myös luottamustehtävissä, olen toiminut laitosneuvostossa, tiedekunnan johtokunnassa, Turun yliopiston hallituksessa ja yliopistokollegiossa koko yliopistoyhteisön yhteinen hyvä mielessä. Metallimusiikin asemaa olen edesauttanut Turun yliopiston raskaan musiikin ystävät TYRMY ry:ssä (mm. puheenjohtajana) ja Turun pyöräilyolosuhteita olen edistänyt Turun Polkupyöräilijät ry:ssä. Vihreiden jäseneksi liityin Viite – Tieteen ja teknologia vihreiden perustamisen myötä, ja pian olinkin tekemässä Mari Saarion eduskuntavaalikampanjaa vuoden 2011 vaaleissa. Olin itse ensimmäistä kertaa ehdolla kunnallisvaaleissa 2012, minkä jälkeen lähdin mukaan vihreään yhdistystoimintaan. Olen toiminut Viitteen, Varsinais-Suomen piirijärjestön ja Turun kunnallisjärjestön hallituksissa sekä Turun vihreiden puheenjohtajana.

Viimeisimmät luottamustehtävät:
  • Turun kaupunki – varavaltuutettu (2016-2019), kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen.
    • Edellisellä kaudella toimin lukio- ja ammattiopetusjaoston jäsenenä.
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lähipalvelulautakunnan jäsen.
  • Vihreä liitto rp. – puoluehallituksen jäsen,
    • tietoyhteiskuntatyöryhmän puheenjohtajana.
    • Edellisellä kaudella toimin puoluevaltuuskunnan jäsenenä.
  • Varsinais-Suomen Vihreät ry:n varapuheenjohtaja.
  • Varsinais-Suomen tieteen ja teknologian vihreät ry:n hallituksen jäsen.