Käytin vaalikoneisiin vastaamiseen merkittävän paljon aikaa, sillä halusin perustella kantani väittämiin huolellisesti. Monissa tapauksissa se vaati tiedonhakua ja syvällistäkin pohtimista, vaikka olen käsitellyt näitä asioita tavalla tai toisella vuosien ajan. Pelkkä klikattava kanta samaa mieltä – eri mieltä -skaalalla ei välttämättä kerro ehdokkaan ajattelusta paljoakaan, varsinkin jos väittämä on moniselitteinen tai jopa sisäisesti ristiriitainen. Tästä prosessista on toki se etu, että siinä samalla oppii, oma ajattelu kehittyy ja kannat kirkastuvat. Ja äänestäjä saa sitten perusteluista paljon tarkemman kuvan ehdokkaasta. 

Voit tutustua vastauksiini alla tai suoraan Etelä-Saimaan sivuilla:

Etelä-Saimaan vaalikone oli hieman kevyempi kuin Ylen vaalikone. Kunta- ja aluevaalikoneissa oli myös samoja yleisiä arvokysymyksiä. Kysymykset olivat enemmän alueellisiin kysymyksiin painottuneita, mikä on tietysti looginen valinta paikallismedialta, se voinee palvella äänestäjääkin paremmin. Mukana oli paikallisia kuumia perunoita, kuten jäähalli/monitoimiareena sekä lentoliikenteen tuki. Arvokysymyksistä löytyi pari todella tunkkaista kysymyksenasettelua: ”Ihmisten pitäisi saada ilmaista vapaasti sukupuoli-identiteettiään.” ja ”Miehillä ja naisilla tulisi olla selkeärajaiset ja perinteiset sukupuoliroolit.” Erityisesti ensimmäinen näistä on sellainen, ettei asian pitäisi olla mikään kysymyskään, sillä näin muotoiltuna se on omiaan leimaamaan sukupuolivähemmistöjä.

Muutamia nostoja vastauksistani

Väittämä: Lappeenrannan täytyy investoida teollisuusrakentamiseen ja tontteihin uusien yritysten houkuttelemiseksi.
Vastasin tähän ”jokseenkin samaa mieltä”. Yritystukien kanssa tulee olla todella tarkkana, ettei tueta haitallista toimintaa, ja ettei tukea saa liian kevein perustein. Mutta tässä tapauksessa tukeminen investointien kautta voi olla perusteltua, kunhan sopimukset yritysten kanssa ovat hyvin laadittuja. Lappeenrannan elinkeinorakenteen monipuolistaminen on tärkeää, sillä rajan sulkeutuminen on vaikuttanut alueen talouteen hyvin negatiivisesti. Sopivilla investoinneilla asiaa voidaan korjata. Kirjoitin asiasta myös mielipidekirjoituksen.

Väittämä: On hyvä, että Etelä-Karjalan hyvinvointialue otti alijäämien kattamiselle kaksi vuotta lisäaikaa turvatakseen asukkaiden palvelut, vaikka lisäaika rikkoo lakia.
Tässä valitsin ”täysin samaa mieltä”. Orpon sinimustan hallituksen tavoite vaikuttaa olevan edellisen hallituksen vihdoin viimein aikaansaaman sote-uudistuksen sabotointi liiallisin säästövaatimuksin. Uudistustahan on yritetty saada aikaan jo pitkään, mutta se on ollut hidasta ja se kaatui ennen 2019 eduskuntavaaleja Sipilän perskeko -hallituksen politikointiin ja lehmänkauppoihin. Asiantuntijoiden näkemykset ohitettiin monessa paikassa ylimielisesti, ja kokoomus yritti valinnanvapautta edistämällä siirtää palveluiden tuotantoa yhä enemmän yksityiselle sektorille. Uudistus hankasi myös perustuslakia vastaan. Marinin hallitus kuitenkin sai sote-uudistuksen toteutettua. Kokoomus ei siis saanut itselleen mieleistään mallia eikä kunniaa, ja nyt se yrittää vierittää syytä uudistuksen ongelmista edelliselle hallitukselle asettamalla liian tiukat vaatimukset hyvinvointialueiden alijäämien kattamiselle. Nämä taas ovat syntyneet, kun kunnat ovat pihistelleet sote-rahoituksessa ennen uudistuksen toteutumista, jotta ne eivät olisi joutuneet rahoittamaan hyvinvointialueita kuin mahdollisimman minimaalisesti.
Lopulta on kuitenkin tärkeämpää turvata kansalaisten henki ja hyvinvointi kuin budjettikuri ja siksi on hyvä, että Etelä-Karjalan hyvinvointialue ei kiirehdi liikaa haitallisissa säästötoimenpiteissä.

Väittämä: Lappeenrannan kaupungin pitäisi vähentää metsien hakkuita, vaikka se vähentäisi kaupungin tuloja sadoillatuhansilla euroilla.
Tähän oli todella helppo vastata ”täysin samaa mieltä”. Vaikka kaupungin omistuksessa on vain pieni osa Lappeenrannan metsistä, olisi kaupungin näytettävä mallia muille metsänomistajille ja jätettävä hakkuita toteuttamatta. Pikemminkin olisi perustettava lisää suojelualueita. Ja erityisesti avohakkuista tulisi ehdottomasti luopua. Vaikka emme saa Etelä-Karjalaan kansallispuistoa metsiemme ollessa niin laajasti talouskäytössä, kannattaa meidän palauttaa luonnontilaiseksi mahdollisimman monia alueita. Pitkälle edennyt luontokato tulee todella kalliiksi, eikä kaikkea paikallista luontoa aina edes voi korvata.

Väittämä: Lappeenrannan kaupungin ei pidä jatkossa tukea kaupallista lentoliikennettä ulkomaille.
Tämänkin väittämän kanssa oli helppo olla ”täysin samaa mieltä”. Korkeapäästöinen lentoliikenne ei ympäristökaupungin rahoja ansaitse. Paljon suuremman hyödyn saisimme, jos käyttäisimme nekin tukirahat esimerkiksi raideliikenteen kehittämiseen. Tämä toki vaatii aikansa ja muutoksensa nykyiseen järjestelmään, mutta siihen suuntaan on pyrittävä. Nykyistä paremmat junayhteydet toisivat meille merkittävästi enemmän elinvoimaa.

Väittämä: Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulee jatkaa ensi vuonnakin maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille, koska sillä voidaan esimerkiksi vähentää sukupuolitauteja ja ennalta ehkäistä ei-toivottuja raskauksia.
Ja vielä kerran olin ”täysin samaa mieltä”. Tästä syntyvä n. 100 000 € kustannus on pientä verrattuna siihen, miten paljon tällä voidaan parantaa ihmisten hyvinvointia. Joskus pienillä investoinneilla oikeissa paikoissa voidaan saada tulevaisuudessa suuret säästöt, niin inhimilliset kuin taloudellisetkin.

Jäikö joku vastauksistani mietityttämään? Laita viestiä sosiaalisessa mediassa, niin voin kertoa lisää!

Minä ja muut ehdokkaat

Meikäläistä lähimmäksi tulivat kuntavaalikoneessa vähemmän yllättäen vihreitä, järjestyksessä Jussi Salminen, Fanny Talonpoika, Christina Nenonen ja Senni Auvinen.

Arvokartalla sijoitun mielestäni aivan oikein hyvin liberaaliksi, mutta sijainti vasemmisto-oikeisto -akselilla ihmetyttää, eikä kuvaa omaa käsitystäni ainakaan talouspolitiikastani. Mutta kysymysten kalibrointi ja tulkinta siitä, miten milläkin päätyy mihinkin kohtaan arvokartaa on aina jokaisen toteuttajan kohdalla omanlaistaan. Ehkäpä joku avoimen datan nikkari perkaa tämän joskus. Mutta toisaalta tällainen päräyttävä irtiotto on ihan veikeä.

Etelä-Saimaan kuntavaalikoneen vastaukseni

#KysymystyyppiKysymysKantaPerustelut
1talous 1Julkisten palveluiden tasoa on pidettävä yllä, vaikka se vaatisi veronkorotuksia.Jokseenkin samaa mieltäPalveluiden karsiminen luultavasti heikentäisi Lappeenrannan houkuttelevuutta asuinpaikkana. Meidän on pidettävä kiinni nykyisistä asukkaista ja houkuteltua lisää ihmisiä kaupunkiin. Palveluiden heikentäminen osuu erityisen kipeästi vähävaraisiin, joilla ei ole ehkä mahdollisuutta liikkua palveluiden perässä tai paikata puutteita maksamalla itse yksityisille tuottajille. Maltillisesti veroja korottamalla voidaan säilyttää palvelutaso, tai jopa parantaa sitä. Kaupungin palveluverkkoa on silti pystyttävä tarkastelemaan kriittisesti – aivan muutaman ihmisen vuoksi kaikkia palveluita ei voida ylläpitää.

Parasta olisi kuitenkin investoida tulevaan kasvuun, jolloin pidemmällä tähtäimellä veroja ei välttämättä tarvitsisi korottaa eikä menoja karsia.
2talous 2Jotta Suomella olisi tulevaisuudessa varaa hyvinvointipalveluihin, mittavat leikkaukset niihin ovat välttämättömiä.Täysin eri mieltäSuomessa on hyvinvointivaltion elementit kohdallaan, mutta hiottavaa on paljon. Hyvin resursoitu julkinen sektori mahdollistaa väestön korkean koulutustason ja terveet, jaksavat ihmiset, ja siten myös menestyvän modernin talouden. Palvelujen tuottamistapoja kannattaa varmasti muuttaa ja tehostaa, ja lisätä esimerkiksi terveydenhuollossa robotiikkaa sekä tekoälyä. Mutta jos tehdään älykkäämmin, ei tarvitse tehdä huonommin.
3talous 3Lappeenrannan täytyy investoida teollisuusrakentamiseen ja tontteihin uusien yritysten houkuttelemiseksi.Jokseenkin samaa mieltäRaja-alueemme elinvoima on heikentynyt Venäjän aloitettua barbaarisen hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Elinkeinorakenteen monipuolistumiseen kohdennetut tuet vaikkapa toimitiloja rakentamalla voivat olla perusteltuja, kunhan ehdot ja sopimukset ovat reiluja.
4talous 4Lappeenrannan täytyy panostaa isosti vireillä oleviin vihreän energian hankkeisiin (tuuli- ja aurinkovoima).Täysin samaa mieltäTuulivoimamahdollisuuksien ollessa vähissä puolustusvoimien tutkien vuoksi aurinkoenergiaan on panostettava sitäkin enemmän. Kohteet täytyy valita siten ettei rakentamisesta aiheudu luontokatoa, tai että haitat voidaan ainakin paikata muualla. Lappeenranta saa voimaloista verotuloja. Laajemmin ajateltuna sähköntuotantokapasiteetin hajauttaminen ympäri Suomea on huoltovarmuuskysymys. Ja ennen kaikkea energiaa on tuotettava yhä enemmän vähäpäästöisesti ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
5talous 5Kunnallisveroa pitää korottaa palveluiden turvaamiseksi.Jokseenkin samaa mieltäTulevaisuuden kasvu ja parempi yhteiskunta luodaan vain hyvinvoivien ihmisten avulla. Kannattaa uskoa tulevaisuuteen ja panostaa ihmisten hyvinvointiin tässä hetkessä. Niin rakennetaan parempaa tulevaisuutta kaikille.
Mutta tasapainoilu tarpeellisten palveluiden määrän ja laadun kanssa ei loppune koskaan, eikä tähän asiaan ole yksiselitteistä vastausta. Moni asia tulee edullisemmaksi, kun se järjestetään keskitetysti useammalle ihmiselle. Ilman yhteisiä julkisia palveluita Suomi tai ihmiskunta ylipäänsä ei olisi päässyt tähän pisteeseen saakka. Lisäksi joihinkin asioihin panostaminen nyt esimerkiksi ennaltaehkäisevästi voi säästää paljon suurempia summia tulevaisuudessa. Toisaalta emme voi myöskään verottaa ihmisiltä kaikkia rahoja pois, jotta voimme vain lisätä ja lisätä erilaisia palveluita. Mielestäni meillä on nyt varsin hyvä palveluvalikoima, josta kannattaa pitää kiinni, ja sen turvaamiseksi veroja voi tarvittaessa maltillisesti korottaa.
6talous 6Lappeenrannan kaupungin pitäisi vähentää metsien hakkuita, vaikka se vähentäisi kaupungin tuloja sadoillatuhansilla euroilla.Täysin samaa mieltäMikäli ekosysteemit romahtavat, romahtaa talouskin ihmisten sivilisaatioiden myötä.
Voimme suojella lähiluontoamme vain paikallisesti. Luontokato on aikamme suurimpia uhkia, jopa ilmastonmuutosta vakavampi. Avohakkuista on luovuttava kokonaan, jatkuvapeitteinen kasvatus on ainoa mahdollinen vaihtoehto. Hakkuumäärät pitäisi kuitenkin tiputtaa lähemmäs nollaa. Lappeenranta ja Etelä-Karjala on metsäteollisuuden vuoksi Suomen hakatuimpia alueita, eikä meillä ole laajoja alueita vanhoja metsiä. Tänne ei saa edes yhtä kansallispuistoa, mikä on paikallisen luontomatkailun kannalta surkeaa.
7talous 7Lappeenrannan kaupungin ei pidä jatkossa tukea kaupallista lentoliikennettä ulkomaille.Täysin samaa mieltäLentoliikenteen tukemiseen ei ole kestäviä perusteluita, tässä tapauksessa markkinaehtoisesti kannattamaton toiminta on parempi lakkauttaa eikä haaskata kaupunkilaisten verovaroja. Lappeenrannan elinvoimaa voi lisätä paljon paremmin raideyhteyksiä kehittämällä. Lentokentän alueesta voisi tehdä niittypuiston alueen erityisiä luontoarvoja kunnioittaen.
8arki 1Ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta itsestään sen sijaan, että hyvinvointiyhteiskunta tukee heitä monin eri tavoin.Täysin eri mieltäIhmisen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttaa todella suuri joukko erilaisia asioita aina perimästä kasvuympäristöön. Siten ihminen ei voi mitenkään olla täysin vastuussa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Ihmisille tulee tarjota tietoa ja koulutusta oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Yhteiskunnan on oltava ihmisen apuna ja turvana. Se tulee lopulta edullisemmaksi ja on inhimillisempää.
9arki 2Elämässä menestyminen on ennen kaikkea ihmisestä itsestään kiinni.Täysin eri mieltäYksilöiden menestykseen vaikuttaa paljon enemmän muut seikat kuin oma halu tai päätös menestyä. Sattumalla on todella suuri merkitys: millainen tausta perheelläsi on – kannustetaanko kouluttautumaan, onko perittyä varallisuutta, minkälaiset elämäntavat opit ja omaksut. Jokaisen kannattaa pyrkiä elämään omanlaista hyvää elämää, eikä tavoitella jotain ulkoisesti määriteltyä menestyksen konseptia.
10arki 3Kouluissa tarvitaan enemmän pehmeitä keinoja koulurauhan säilyttämiseksi kuin kovia rangaistuksia.Täysin samaa mieltäKoulujen riittävät resursointi auttaa parhaiten koulurauhan ja hyvien oppimistulosten saavuttamiseksi. Opettajien on voitava keskittyä opettamiseen ja ryhmäkokojen tulee olla maltillisia. Kova kuri ja karttakeppi ovat mennyttä maailmaa. Aikuisella kasvatusalan ammattilaisella on käytössä monenlaisia pehmeitä keinoja ylläpitää hyvää oppimisympäristöä.
11palvelut 1Lähipalveluiden säilyminen maantieteellisesti kattavasti on otettava tärkeimmäksi prioriteetiksi kuntia koskevassa päätöksenteossa.Jokseenkin samaa mieltäLähipalveluiden liiallinen karsiminen tai vieminen liian kauas eriarvoistaa ihmisiä. Toki Lappeenrannan palveluverkkoa on silti pystyttävä tarkastelemaan kriittisesti – liian pienellä väestöpohjalla kaikkia palveluita ei kannata ylläpitää. Mutta kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta liikkua helposti pitkiä matkoja, joten keskeisimmät palvelut on turvattava kattavimmin. Palvelujen tarjonnassa on huomioitava myös alueellinen kysyntä. Yleisesti ottaen lähipalvelut lisäävät alueiden vetovoimaa.
12palvelut 2Lappeenrannan keskustan elävöittämiseen täytyy panostaa seuraavalla valtuustokaudella.Täysin samaa mieltäElävöittämisen tarpeesta ei liene juuri erimielisyyttä vaan siihen (toivottavasti) johtavista keinoista. Keskustan tulee olla mahdollisimman helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kävellen. Keskustan elinvoimaa lisäisi ja kivijalkaliikkeiden tilannetta parantaisi keskustan viihtyisyyden parantaminen. Em. liikkumismuotoihin panostaminen lisäävät myös viihtyisyyttä. Keskustan hiljentymisen taustalla on verkkokaupan lisääntyminen ja isot automarketit keskustan ulkopuolella. Keskustaan voisi toteuttaa valvottuja pyöriensäilytystiloja, varsinkin kun arvokkaat sähköpyörät ovat yleistyneet.
13palvelut 3Lappeenrannan kouluverkkoa on karsittava, vaikka se lisäisi koulukuljetusten määrää.Täysin eri mieltäKouluverkosta on juuri päätetty, joten tilanne on nyt toistaiseksi rauhoitettava ja seurattava kehitystä jonkin aikaa rauhassa. Pitkät koulukuljetukset eivät ole lasten edun mukaisia.
14palvelut 4Uuden kaupunginvaltuuston on tehtävä päätös uuden jäähallin rakentamisesta keskustan alueelle.Jokseenkin samaa mieltäJäähallin sijaintikysymys ei ole itselleni niin merkittävä kuin se, kuka sen rahoittaa. Mikäli kaupallisilla toimijoilla on kyky rakentaa monitoimiareena keskustaan, en pidä sitä poissuljettuna vaihtoehtona.
15palvelut 5Lappeenrannan joukkoliikenteen reitit ovat riittämättömät keskustan ulkopuolella.Jokseenkin samaa mieltäJoukkoliikenteen reitit palvelevat hyvin rajallisia alueita keskustan ulkopuolella, ja vuorovälitkin ovat pitkiä. Pitkäjänteisellä asiakaslähtöisellä kehittämisellä ja joukkoliikenteeseen panostamalla sen käyttäjämääriä voisi kasvattaa. Tämä vähentäisi yksityisautoilun tarvetta ja tukisi keskustan ulkopuolisten alueiden elinvoimaa.
16palvelut 6Lappeenrannan kauppatori täytyy päivittää 2020-luvulle.Täysin samaa mieltäTorin profiilia voisi nostaa jos sille ja sen ympärille saisi enemmän monipuolisia palveluita ja aktiviteetteja. Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa keskustassa täytyisi olla nykyistä selkeämpi kiintopiste johon ihmisten huomio keskittyisi. Mallia kannattaa ottaa verrokkikaupungeista.
17palvelut 7Lappeenranta on epäonnistunut eri kaupunginosien tasapuolisessa kehittämisessä.Jokseenkin eri mieltäMitään merkittävää epäonnistumista ei ole, mutta alueiden profiileja voisi kohottaa keskittymällä niiden vahvuuksiin ja panostamalla niihin entistä enemmän, omanlaisia profiileja luomalla.
18tulevaisuus 1Suhtaudun myönteisesti ajatukseen siitä, että kotikuntani olisi tulevaisuudessa entistä monikulttuurisempi.Täysin samaa mieltäLappeenranta on kansainvälinen yliopistokaupunki ja tarvitsemme tänne monipuolisia osaajia ympäri maailmaa. Lappeenrannassa ja koko Suomessa tarvitaan lisää työvoimaa muualta väestömme ikääntyessä. Meidän on kohdattava maahanmuuttajat kunnioittavasti ja ottamalla heidät mukaan ylimääräisiä muureja rakentamatta, niin työelämässä kuin muuallakin.
19tulevaisuus 2Hyvinvointia rakennetaan parhaiten keskittämällä voimavarat suurimpiin kaupunkikeskuksiin.Jokseenkin samaa mieltäRiittävän suuret kasvukeskukset toimivat myös alueellisina vetureina. Ne mahdollistavat erikoistuneempia palveluita, osaavan työvoiman saatavuuden ja tehokkaamman resurssien käytön. Keskusten ulkopuolisten alueiden on kuitenkin päästävä nauttimaan hyödyistä tavalla tai toisella.
20tulevaisuus 3Valtion on tuettava väestöltään väheneviä kuntia rahamääräisesti nykyistä enemmän, jotta elämisen edellytykset säilyvät Suomen eri osissa.Jokseenkin samaa mieltäTurvallisuuden ja yhteiskunnallisen koherenssin vuoksi emme voi päästää alueita eriarvoistumaan liikaa. Tuki on kohdennettava investointimielessä ja alueiden vahvuudet tunnistaen. Kaikkeen rahat eivät kuitenkaan riitä, joten meillä tulisi olla koko Suomen laajuinen pitkän aikajänteen suunnitelma, mitä alueita ja millä tavalla tuetaan.
21tulevaisuus 4Kuntien määrää pitäisi vähentää tuntuvasti Suomessa.Täysin samaa mieltäVarsinkin pienten kuntien osalta hallinnon mielekäs järjestäminen olisi helpompaa yhdessä muiden kanssa. Tämän ei tietysti välttämättä tarvitse tarkoittaa aina yhdistymisiä vaan nykyistä paljon laajempaa yhteistyötä. Hallinnolliset rajat eivät kuitenkaan määritä paikallista identiteettiä, ja tärkeintä on turvata alueiden riittävät palvelut.
22arvot 1Varallisuuden epätasainen jakautuminen on merkittävä eriarvoisuusongelma.Täysin samaa mieltäTämä on selvää ihan tutkitunkin tiedon valossa. OECD:n mukaan suuret varallisuuserot rajoittavat sosiaalista liikkuvuutta ja heikentävät talouskasvua. Tutkimukset myöskin osoittavat, että suurempi tulo- ja varallisuusero korreloi huonompien terveysindikaattorien, lyhyemmän eliniän ja korkeampien rikollisuuslukujen kanssa.
23arvot 2Ihmisten pitäisi saada ilmaista vapaasti sukupuoli-identiteettiään.Täysin samaa mieltäJokaisella tulee olla vapaus olla oma itsensä ja elää täyttä elämää toisia vahingoittamatta. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kohtaavat edelleen syrjintää, mikä heikentää heidän elämänlaatua. Se on lopulta haitaksi koko yhteiskunnalle.
24arvot 3Perinteiset kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä.Täysin eri mieltäJohdan moraalini muualta kuin perinteestä ja muinaisista kirjoista. Koen olevani myötätuntoinen ja arvostan suuresti rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, vaikken kristitty olekaan.
Poliittisen päätöksenteon tulee voida vastata nykyajan haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja eriarvoistumiseen. Parhaan pohjan päätöksenteolle antaa rationaalinen harkinta ja tutkimustiedon hyödyntäminen.
25arvot 4Miehillä ja naisilla tulisi olla selkeärajaiset ja perinteiset sukupuoliroolit.Täysin eri mieltäAhtaat mallit ja tiukat jaot aiheuttavat turhaa kärsimystä. Ihmisten mahdollisuuksia ei pitäisi rajata tälläkään perusteella. Biologia ei yksin määrää sitä, mitä ihminen ajattelee ja kokee. Eikä biologiakaan ole asian suhteen yksioikoista. Siksi jokaisen tulee voida olla oma itsensä ja rakentaa identiteettinsä sellaiseksi kuin parhaaksi katsoo voidakseen elää hyvää elämää.

Etelä-Saimaan aluevaalikoneen vastaukseni

#KysymystyyppiKysymysKantaPerustelu
1talous 1Julkisten palveluiden tasoa on pidettävä yllä, vaikka se vaatisi veronkorotuksia.Jokseenkin samaa mieltäMaltillisesti veroja korottamalla voidaan säilyttää palvelutaso, tai jopa parantaa sitä. Meidän on uskallettava investoida ihmisten hyvinvointiin. Palveluiden taso turvaamalla ja erityisesti ongelmien ennaltaehkäisyyn panostamalla säästetään suuret summat tulevaisuudessa.
2talous 2Jotta Suomella olisi tulevaisuudessa varaa hyvinvointipalveluihin, mittavat leikkaukset niihin ovat välttämättömiä.Täysin eri mieltäPalveluiden heikentäminen osuu erityisen kipeästi vähävaraisiin, joilla ei ole ehkä mahdollisuutta liikkua palveluiden perässä tai paikata puutteita maksamalla itse yksityisille tuottajille. Palveluiden karsiminen luultavasti heikentäisi Etelä-Karjalan houkuttelevuutta asuinpaikkana, eikä meillä väestökehityksen suhteen mene nytkään. Meidän on pidettävä kiinni nykyisistä asukkaista ja houkuteltava lisää ihmisiä alueen elinvoiman turvaamiseksi.
3talous 3On hyvä, että Etelä-Karjalan hyvinvointialue otti alijäämien kattamiselle kaksi vuotta lisäaikaa turvatakseen asukkaiden palvelut, vaikka lisäaika rikkoo lakia.Täysin samaa mieltäIhmisten hyvinvointi ja turvallisuus ensin. Orpon hallitus on ajanut hyvinvointialueet taloudellisesti liian ahtaalle – hankalaa alkutilannetta kuntien harjoittaman alibudjetoinnin vuoksi ei ole huomioitu riittävästi. Päättäjänä vastaisin mieluummin mahdolliseen syytteeseen taloudesta kuin ihmishenkien vaarantamisesta.
4talous 4Ekhvan asiakapalvelumaksuja pitäisi nostaa alijäämien kattamiseksi.Täysin eri mieltäPienituloisten ja paljon palveluita tarvitsevien on pystyttävä käyttämään julkista terveydenhuoltoa tilanteessa kuin tilanteessa. On inhimillisesti ja taloudellisesti raskasta, mikäli hoitoon pääsy viivästyy tai estyy – ongelmat vain kasautuvat. Hyvinvointialueelle pitäisi antaa verotusoikeus, jotta tulopuolta voisi itse paremmin hallita.
5arki 1Ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta itsestään sen sijaan, että hyvinvointiyhteiskunta tukee heitä monin eri tavoin.Täysin eri mieltäIhmisen terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttaa todella suuri joukko erilaisia asioita aina perimästä kasvuympäristöön. Siten ihminen ei voi mitenkään olla täysin vastuussa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Ihmisille tulee tarjota tietoa ja koulutusta oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Yhteiskunnan on oltava ihmisen apuna ja turvana. Se tulee lopulta edullisemmaksi ja on inhimillisempää.
6arki 2Elämässä menestyminen on ennen kaikkea ihmisestä itsestään kiinni.Täysin eri mieltäYksilöiden menestykseen vaikuttaa paljon enemmän muut seikat kuin oma halu tai päätös menestyä. Sattumalla on todella suuri merkitys: millainen tausta perheelläsi on – kannustetaanko kouluttautumaan, onko perittyä varallisuutta, minkälaiset elämäntavat opit ja omaksut. Jokaisen kannattaa pyrkiä elämään omanlaista hyvää elämää, eikä tavoitella jotain ulkoisesti määriteltyä menestyksen konseptia.
7arki 3Huumeidenkäytön yleistymisen estämiseksi on käytettävä ennemmin pehmeitä keinoja kuin kovia rangaistuksia.Täysin samaa mieltäHuumausainepolitiikan tulee olla inhimillistä ja haittoja vähentävää. Ongelmissa olevia ihmisiä ei pidä rangaista lisää, vaan heille tulee tarjota apua.

Ihmisten auttaminen myös huumeongelmissa on tärkeää. Ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää, jotta ongelmia ei synnyt, tai että ne saadaan minimoitua mahdollisimman varhain – se tuo rahallisia säästöjä ja on inhimillistä. Esim. Lappeenrantaan ja Imatralle pitäisi voida perustaa huumeiden käyttöhuoneita. Huumeiden käyttöhuone on hyvä tapa vähentää ja ennaltaehkäistä päihteistä aiheutuvia ongelmia, ne vähentävät haittoja ja häiriöitä sekä rajoittavat tartuntatautien leviämistä huumeita käyttävin keskuudessa ja edelleen muuhun väestöön.
8palvelut 1Lähipalveluiden säilyminen maantieteellisesti kattavasti on otettava tärkeimmäksi prioriteetiksi hyvinvointialueita koskevassa päätöksenteossa.Jokseenkin samaa mieltäLähipalveluiden liiallinen karsiminen tai vieminen liian kauas eriarvoistaa ihmisiä. Toki hyvinvointialueen palveluverkkoa on silti pystyttävä tarkastelemaan kriittisesti – liian pienellä väestöpohjalla kaikkia palveluita ei kannata ylläpitää. Mutta kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta liikkua helposti pitkiä matkoja, joten lääkäri on voitava tavata edes joinain päivinä viikosta. Joskus liikkuva lääkäri tavoittaisi potilaat paremmin. Palvelujen tarjonnassa on huomioitava myös alueellinen kysyntä. Yleisesti ottaen lähipalvelut lisäävät alueiden vetovoimaa.
9palvelut 2Ikäihmisten ympärivuorokautisia hoivapaikkoja tulee entisestään lisätä Etelä-Karjalassa, vaikka se lisäisi hyvinvointialueen menoja ja aiheuttaisi säästöjä jostain muualta.Jokseenkin samaa mieltäHoivapaikkoja on oltava riittävästi, sillä kotihoito ei kaikkien kohdalla ole toimivin ja turvallisin ratkaisu. Priorisoisin kuitenkin panostamista lapsiin ja nuoriin, jos tässä joutuisi tekemään oikeasti karsintaa.
10palvelut 3Etelä-Karjalan VPK-verkostoa täytyy vahvistaa pelastustoimen tueksi.Täysin samaa mieltäVPK-toiminta on kustannustehokasta ja se on tärkeä tuki erityisesti haja-asutusalueella. Kaikkea ei voida tietenkään jättää vapaaehtoisten harteille, vaan työnjako kannattaa rakentaa toimivaksi ja mielekkääksi. VPK-toiminta pitää kuitenkin resursoida riittävästi ja vapaaehtoisia täytyisi saada mukaan enemmän.
11palvelut 4Ekhvan maakunnallinen palveluverkosto täytyy säilyttää nykyisellä tasolla tulevan valtuustokauden ajan.Jokseenkin samaa mieltäTähän täytyy pyrkiä, vaikka talouspaineet ovat kovat. Esimerkiksi etälääkäripalvelut ovat tietyissä tapauksissa hyvin näppäriä asiakkaille ja ne voivat tuoda myös kustannussäästöjä. Ja toisaalta peruspalveluista säästäminen ei välttämättä toisi kustannussäästöjä pidemmällä tähtäimellä. Niiden toteutustapaa voi muuttaa, eikä aina kannata maksaa seinistä.
12palvelut 5Kaikki Ekhvan palvelut (pelastustoimea lukuunottamatta) pitäisi keskittää Lappeenrannassa keskussairaalan alueelle.Täysin eri mieltäTällainen keskittäminen olisi täysin kestämätöntä ja hankalaa jopa Lappeenrannan sisällä. Myöskin Imatran Honkaharjun kiirevastaanotto on syytä säilyttää, sillä etäisyydet pohjoisemmasta Etelä-Karjalasta Lappeenrantaan ovat hyvin pitkiä.
13tulevaisuus 1Suhtaudun myönteisesti ajatukseen siitä, että omalla hyvinvointialueellani olisi tulevaisuudessa nykyistä enemmän maahanmuuttajataustaista hoitohenkilökuntaa.Täysin samaa mieltäTyövoiman riittävyys ei saa olla este palveluiden tuottamiselle. Työperäistä maahanmuuttoa tullaan jatkossa tarvitsemaan yhä enemmän työikäisen väestön koon pienetessä suhteessa palveluita tarvitseviin. Koulutettujen ammattilaisten tulee päästä Suomessa helposti oman alan töihin.
14tulevaisuus 2Hyvinvointia rakennetaan parhaiten keskittämällä voimavarat suurimpiin kaupunkikeskuksiin.Jokseenkin samaa mieltäRiittävän suuret kasvukeskukset toimivat myös alueellisina vetureina. Ne mahdollistavat erikoistuneempia palveluita, osaavan työvoiman saatavuuden ja tehokkaamman resurssien käytön. Keskusten ulkopuolisten alueiden on kuitenkin päästävä nauttimaan hyödyistä tavalla tai toisella.
15tulevaisuus 3Valtion on tuettava väestöltään väheneviä kuntia rahamääräisesti nykyistä enemmän, jotta elämisen edellytykset säilyvät Suomen eri osissa.Jokseenkin samaa mieltäTurvallisuuden ja yhteiskunnallisen koherenssin vuoksi emme voi päästää alueita eriarvoistumaan liikaa. Tuki on kohdennettava investointimielessä ja alueiden vahvuudet tunnistaen. Kaikkeen rahat eivät kuitenkaan riitä, joten meillä tulisi olla koko Suomen laajuinen pitkän aikajänteen suunnitelma, mitä alueita ja millä tavalla tuetaan.
16tulevaisuus 4Hyvinvointialueiden määrää pitäisi vähentää tuntuvasti Suomessa.Täysin samaa mieltäPidemmällä aikajänteellä kyllä, asiantuntijoiden suositus on ollut 1-5 aluetta. Mutta nyt on syytä antaa hyvinvointialueille työrauha, jotta jatkotoimenpiteistä pystytään päättämään, kun tietoa on kertynyt tarpeeksi.
17tulevaisuus 5Etelä-Karjalan hyvinvointialueen säilyminen itsenäisenä on tärkeää.Täysin eri mieltäToimivat palvelut ennen hallinnollista itsenäisyyttä. Toisaalta on tärkeää tehdä päätöksiä riittävän lähellä asukkaita, ja hyvinvointialueiden itsehallintoakin tulisi vahvistaa. Mahdolliset yhdistymiset voisivat jatkossa tapahtua vapaaehtoisten kuntaliitosten kaltaisesti.
18tulevaisuus 6Etelä-Karjalan hyvinvointialue pitää yhdistää toisen hyvinvointialueen kanssa, jos alijäämien määrä kasvaa liian suureksi.Jokseenkin samaa mieltäEn sulje vaihtoehtoa pois, mutta lähtökohtana ei tulisi olla hetkellinen taloustilanne, vaan pidemmällä aikajänteellä parhaiten toimivat kokonaisratkaisut palveluiden ja hallinnon järjestämisessä.
19arvot 1Varallisuuden epätasainen jakautuminen on merkittävä eriarvoisuusongelma.Täysin samaa mieltäTämä on selvää ihan tutkitunkin tiedon valossa. OECD:n mukaan suuret varallisuuserot rajoittavat sosiaalista liikkuvuutta ja heikentävät talouskasvua. Tutkimukset myöskin osoittavat, että suurempi tulo- ja varallisuusero korreloi huonompien terveysindikaattorien, lyhyemmän eliniän ja korkeampien rikollisuuslukujen kanssa.
20arvot 2Ihmisten pitäisi saada ilmaista vapaasti sukupuoli-identiteettiään.Täysin samaa mieltäJokaisella tulee olla vapaus olla oma itsensä ja elää täyttä elämää toisia vahingoittamatta. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kohtaavat edelleen syrjintää, mikä heikentää heidän elämänlaatua. Se on lopulta haitaksi koko yhteiskunnalle.
21arvot 3Perinteiset kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä.Täysin eri mieltäJohdan moraalini muualta kuin perinteestä ja muinaisista kirjoista. Koen olevani myötätuntoinen ja arvostan suuresti rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta, vaikken kristitty olekaan.
Poliittisen päätöksenteon tulee voida vastata nykyajan haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja eriarvoistumiseen. Parhaan pohjan päätöksenteolle antaa rationaalinen harkinta ja tutkimustiedon hyödyntäminen.
22arvot 4Miehillä ja naisilla tulisi olla selkeärajaiset ja perinteiset sukupuoliroolit.Täysin eri mieltäAhtaat mallit ja tiukat jaot aiheuttavat turhaa kärsimystä. Ihmisten mahdollisuuksia ei pitäisi rajata tälläkään perusteella. Biologia ei yksin määrää sitä, mitä ihminen ajattelee ja kokee. Eikä biologiakaan ole asian suhteen yksioikoista. Siksi jokaisen tulee voida olla oma itsensä ja rakentaa identiteettinsä sellaiseksi kuin parhaaksi katsoo voidakseen elää hyvää elämää.
23arvot 5Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tulee jatkaa ensi vuonnakin maksuttoman ehkäisyn tarjoamista alle 25-vuotiaille, koska sillä voidaan esimerkiksi vähentää sukupuolitauteja ja ennalta ehkäistä ei-toivottuja raskauksia.Täysin samaa mieltäKaikkien alle 25-vuotiaiden on saatava maksuton ehkäisyä tarvittaessa, eikä raha saa olla kynnyskysymys. Myös ehkäisyneuvontaa on tarjottava. Tällä tavalla parannetaan nuorten seksuaaliterveyttä. Lisäksi maksuton ehkäisy on tehokas tapa ennaltaehkäistä terveysongelmia ja ei-toivottuja raskauksia, mikä tuo merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä.